Laborator mobil pentru controlul radiologic

Feb 14, 2014
Laborator mobil pentru controlul radiologic

Lokmera SRL, în consorţium cu Lokmis UAB (Lituania), au pus în aplicare cu succes proiectul de dotare a laboratorului mobil de expertiză nucleară al Ministerului Mediului.

Laboratorul reprezintă un Mercedes Sprinter, de tip minivan, care a fost echipat cu echipament radiologic modern, inclusiv spectrometru cu ultra-pura germaniu, dozimetre personale, radiometre și alte dispozitive necesare pentru punerea în aplicare a măsurărilor efectuate în teren. În cadrul acestui laborator, experţii vor avea posibilitate să determine materialele radioactive periculoase şi să asigure stocarea acestora într-un spaţiu sigur. Această tehnică oferă evaluare calitativă şi cantitativă a materialului radioactiv în timp relativ scurt.

Laboratorul mobil va fi utilizat pentru a identifica surse de radiații în cadrul întreprinderilor științifice, industriale și medicale, pe teritoriul cărora există un risc sporit de detectare a materialelor radioactive.

Laboratorul mobil a fost transmis oficial Ministerul Mediului și Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare, în prezenţa reprezentanților Delegației Uniunii Europene la Chișinău.Detalii pe pagina web a Ministerului.

În cadrul ceremoniei de predare oficială a echipamentelor au fost prezentate capacitățile tehnice ale laboratorului.

Acest proiect a fost finanţat de Comisia Europeană în cadrul programului de combatere a traficului ilicit de instalații radioactive, proiect implementat în paralel şi în Ucraina.